Proč KOLOSTRUM ?

Pár důvodu proč přidáváme do našeho krmiva KOLOSTRUM


Kolostrum (mlezivo) je předlaktační tekutina, která je vylučována mléčnou žlázou matek všech savců
bezprostředně po porodu. Tato účinná substance, která se nachází právě v prvním mléce, se nikde jinde
v přírodě nenachází v tak vysoké a dokonale vyvážené koncentraci. Primárním úkolem kolostra je
nastartovat a podpořit imunitní systém a chránit novorozence proti virům, bakteriím, choroboplodným
houbám a kvasinkám.
O vlastnostech kolostra věděli již Keltové, Inkové a ajurvédští indičtí lékaři. Masajští domorodci v Keni
kvůli svým účinkům bovinní mlezivo hojně užívají a dokonce tuto formu bohatství opěvují. V Anglii, Švédsku
a Nizozemí bylo mlezivo po staletí tradičním lidovým lékem. Koncem 18. století se kolostrum předepisuje na
posílení imunitního systému a také na bakteriální infekce. V roce 1950 lékař Albert Sabin zjistil, že
kolostrum obsahuje protilátky proti dětské obrně, a proto doporučil jeho užívání dětem, které
poliomyelitidou trpěly. Avšak z důvodu vynalezení levnějších antibiotik, sulfonamidů a dalších syntetických
farmaceutických výrobků, zájem o kolostrum výrazně zeslábl. V osmdesátých letech 20. století začalo být
kolostrum opět zkoumáno pro jeho výjimečné a bohaté složení.
Bovinní (hovězí) kolostrum získané do 24 hodin po porodu, je považováno za nejhodnotnější. Takové
mlezivo obsahuje v přírodní podobě cca. 20 – 30x více imunostimulativ než lidské a oproti kozímu kolostru
obsahuje nesrovnatelně víc e železa a vitamínů B₂, B₁₂, A a E. Hlavní složkou bovinního kolostra jsou
immunostimulativní protilátky tzv. imunoglobuliny. Jedná se o souhrn funkčně i strukturně příbuzných
proteinů IgG, IgM, IgD, IgE, IgA a kolostrum obsahuje všechny tyto druhy protilátek, které jsou schopny jako
součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit cizí objekty (bakterie a viry) v těle. Další významnou
látkou je antimikrobiální glykoprotein laktoferin. Laktoferin má schopnost vychytávat z biologických
substrátů železo potřebné pro růst mikroorganismů. Ovlivňováním zastoupení bakterií ve střevech se
významným způsobem podílí na ochraně před působením nebezpečných choroboplodných bakterií.
Kromě toho se podílí na regulaci buněčného růstu, buněčné diferenciaci a vykazuje protizápalovou a
protinádorovou aktivitu.
Dále kolostrum obsahuje růstové faktory, které se uplatňují zejména při reparaci a regeneraci
poškozených tkání. Pravidelné užívání kolostra vede k regeneraci střevních stěn a vnitřních orgánů
např. jater (odbourávání nadbytečného cholesterolu a močovinových derivátů). Mezi další složky patří
interleukiny, které slouží ke vzájemné komunikaci bílých krvinek, aby koordinovaně ničily původce nemocí a
nádorové buňky. Interferony, které kolostrum obsahuje, chrání proti virovým infekcím, dále to jsou
lymfokiny, volné aminokyseliny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a různé pro tělo důležité enzymy.

recept-dopo-80x60

 

 

ZDROJE:
Ing. Karel Bojda Ph.D. : Kolostrum – nová dimenze bioléčby v aplikované imunologii - časopis Pharma
NEWS
Bc. Magdalena Botková: Kolostrum a jeho využití v kosmetice - Zlín, 2016. Diplomová práce, Univerzita
Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky. Vedoucí práce:
Ing. Pavlína Egner Ph. D.
Petra Štroblová: Méně známé doplňky stravy. [The lesser-known nutritional supplements]. Praha,
2014. 56 s. Bakalářská práce (Bc). Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Ústav tělovýchovného
lékařství. Vedoucí práce: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.